Autorid: Majaehitaja Madis, HANSGROHE SE • 25. aprill 2024

Kas kvaliteetne sanitaartehnika kajastub väiksemates elektri- ja veearvetes?

Vannituba ehitama või renoveerima asudes tuleks esimese asjana oma soovid ja vajadused varakult selgeks teha. Seda selleks, et hiljem ebameeldivaid üllatusi ei tekiks ning ei avastaks, et mõnda asja polegi enam võimalik tehniliselt teostada. Parim lahendus on teha projekt koos materjalide spetsifikatsiooni ning teostuse plaaniga ning järgida seda kuni projekti lõpuni.

Millal tuleks sanitaarruume ehitades või renoveerima asudes hakata mõtlema toodete ning nende sobivuse peale?

Esimese asjana tuleb mõelda, mida vannituppa tahetakse ja kui palju on pereliikmeid, kes seda kõike tarbima hakkavad. On suur vahe, kas tegu on lastega perekonnaga või elatakse kahekesi.

Tänapäeval on vannitoad muutunud avaraks ruumiks, kus inimene üha rohkem aega veedab. Kui varem koguneti hommikusöögiks laua taga, siis praegu alustatakse päeva koos kõrvuti kraanikaussides hambaid pestes.

Kui tegu on suurema perega ja majas ruumi jagub, võiks vannituppa planeerida kaks valamut, kaks segistit. Kui on nelja-viieliikmeline perekond, siis sellisel juhul võiks olla ka kindlasti üks eraldi WC koos valamu ja segistiga.

Kohe alguses tuleb selgeks teha ka tehniline pool ehk vee- ja äravooluühendused.

Vannituba on investeeringu mõttes maja üks kõige kallim osa – ruutmeetri hind tuleb teiste ruumidega võrreldes kõige kulukam. Ent kui juba teha, tasuks teha tulevikule mõeldes ja läbimõeldult. Mõned tehnilised märksõnad siin: kas perekonnale piisab majapidamises toodetud soojast veest ja kas äravoolurenn või trapp suudab tarbitava vee koguse vastu võtta.

Millistele lahendustele võiks täna mõelda?

Täna on võimalus viia paljud lahendused nö seina sisse, mis tähendab funktsionaalsust, mugavust, vähem katlakivi ja kordades lihtsamat koristamist. Paigalduskomplekt iBox võimaldab segisti tööelemendi seina sisse ära peita ning tulevikus on inimesel võimalik vahetada vaid pindmist osa, sest seina sees on kõik veeühendused ja lahendused juba olemas.

iBox on seinasisese paigalduse jaoks ideaalne abivahend, mis sobib kaasaegsetesse vannitubadesse, sest teeb Hansgrohe seinasiseste kang- ja termosegistite paigaldamise ülilihtsaks ning võimaldab tehnoloogia seinalt seina sisse peita. Kõik ühendused on ühesugused. Ainsaks oluliseks aspektiks on see, et külmaveetorud peavad olema ühendatud paremalt ning kuuma omad vasakult.

Mis on suurimad vead, mida segisteid ostes tehakse?

Sageli ei istu segisti valamuga ehk kraanikausi suurus või segisti kõrgus on valed.

Hansgrohe on kõik segistid oma valamutega testinud ning nende sobivust saab meie kodulehel näha. See on hea võimalus, et hiljem ebameeldivaid üllatusi poleks.

Oluline on kui suur on segisti veevooluhulk minutis ning samaaegselt kasutusmugavus. Tuleb jälgida ka, et segisti liigselt vett ei kulutaks. Kui tahad vee ja energia eest vähem maksta, on kõige lihtsam vahetada olemasolev käsidušš säästlikuma vastu. Tavaliselt käsidušist tuleb vett umbes 15 liitrit minutis, kuid meie valikus on ka säästlikum EcoSmart, mille kulu on vaid 8,5 liitrit minutis (on olemas veelgi säästlikum – 6 l/min EcoSmart+ käsidušš).

Võrreldes tavalise dušiga võib neljaliikmeline perekond, kelle iga liige veedab päevas duši all üheksa minutit, EcoSmartiga aastas kokku hoida ligi 90 000 liitrit vett ja üle 1500 kWh energiat. See omakorda tähendab sadu eurosid säästu rahakotis. Vee säästmisest loe rohkem lisa SIIT.

Mis tagab segisti pika kasutusea?

Kõikide toodete puhul on oluline nende õige hooldus. Tihti kasutatakse segistite puhastamisel väga tugevaid puhastusaineid, mida üldse kasutada ei tohiks, nagu näiteks kiidetud äädikas või Cillit Bang. Kõige hullem puhastusvahend on vaht, mis segisti vahele kinnitub ja probleeme tekitab.

Paljudel segistitel on silikoonist aeraatorid (otsikud) ja nende puhul piisab, kui neist aegajalt lihtsalt sõrmega üle käia ning ladestunud katlakivi eemaldada. Metallotsikuga segisti puhul tuleks aga otsik eemaldada ja seda 10% sidrunhappelahuses leotada, seejärel loputada vees ning siis tagasi paigaldada. Sama meetodiga saab katlakivi eemaldada ka dušiotsikutel.

Puhastamiseks on lõige lihtsam kasutada igapäevaselt puhast puuvillast lappi, millest tegelikult täiesti piisabki. Puhastusvahend tuleks kanda lapile, mitte segistile. Peale segisti või duši puhastamist tuleb puhastusvahend hoolikalt rohke veega maha loputada, et toote kasutusaeg ei väheneks.

Hansgrohe mõtleb kõigi pereliikmete peale: spetsiaalselt koertele <a href="https://www.hansgrohe.com/bathroom/lines/dogshower" >mõeldud dušš</a>, millel on ka masseeriv ja harjav funktsioon ning mis on saadaval roosa, sinise, musta ja valge viimistlusega.

Kui palju mõeldakse segistite puhul rohelisele jalajäljele?

Hansgrohe tooted on kõik rohelise jalajäljega, sest nad kestavad kaua. Aastaks 2030 on kõik Hansgrohe segistid ja dušid varustatud ECO-tehnoloogiaga, mis meie jaoks tähendab, et võrreldes aastaga 2020 kasutavad meie tooted vähemalt 22% vähem vett ja/või energiat.

Me soovitame ka vannituba rajades mõelda juba täna homsele ning sellele, mida kõike saab praegu teha nii, et homme asendama või ümber ehitama ei peaks.

Roheline mõtteviis on ka tihti kallim ja rohelise tehnoloogiaga kauakestvad segistid ja dušid võivad olla kõrgema hinnaga, kuid kasutusaja ning säästlikkuse poolelt on nad kasutusperioodil kokkuvõttes soodsamad.

Nagu eelpool öeldud, siis aktuaalsed on seinasisesed lahendused. Ehitada võiks nii, et hiljem oleks võimalik uuendusi hõlpsalt sisse viia ning soovi korral asju lisada ning muuta.

Millised on vannitoa rajamisel enim esinenud apsakad?

Tänapäeval ammutavad paljud inspiratsiooni interneti erinevatest kanalitest. Kokku pannakse visuaalselt meeldiv pilt ja seda hakatakse looma, kuid esimese asjana unustatakse uurida, millised on toodete tehnilised paigaldusnõuded ja kas neid saab oma plaanitud ruumides üldse kasutada.

Ilma teostusjoonisteta ei tohiks üht korralikku vannituba planeerida.

Ja renoveerimisel tuleb kõik sammud, mis nõuavad suuri lõhkumisi, kohe tööde alguses ära teha. Tähtis on, et uksepakkusid oleks vähe, vannitoas põrandakalded õiged. Oluline on tagada juurdepääsetavus nii juhtmetele kui torudele.

Vahel soovitakse suvilasse, kus talvel ei viibita, paigaldada termostaatsegistit või seinasisest lahendust. Torude külmumise puhul võivad need lahendused aga palju pahandust tuua, sest tänapäevaste segistite seadeosadest (kinni/lahti ventiilid ja termostaadid) ei ole võimalik 100% vett kätte saada ja talvekülm lõhub segisti. Aastaringselt mitteköetavatest ruumidest soovitame segistid talveks demonteerida ja hoiustada neid plusstemperatuuril.

Millistest materjalidest täna segisteid tehakse?

Tavaliselt messingust, kuid üha enam on ka segistid komplekteeritud erinevatest metallidest ning joogiveele sobivast plastikust.

Klassikaliseim on segistite puhul kroomitud viimistlus ja sellisena valmivad ka kõik Hansgrohe segistid. Tänapäeva tehnoloogiad aga võimaldavad teha erivärvilisi kattepindasid, nii ka meie toodame PVD-tehnoloogia (physical vapor deposition) abil eriviimistlusi, mis on isegi kordades vastupidavamad kui kroom.

Peale selle on kasutusel erinevad värvitehnoloogiad, mille puhul tuleb aru anda et nende löögi- ja kriimustuskindlus on väiksem kui kroom- või PVD-kattega pindadel.

Kas sanitaartehnikat peaks paigaldama oma ala asjatundja või saab sellega hakkama igaüks?

Tavalise segisti paigaldamine on jõukohane igaühele. Seinasiseste tööde puhul tuleks lasta need teha professionaalil, et hiljem poleks uputuste ja õnnetuste korral kindlustusettevõtetel teile pretensioone. Mõelda tuleks torudele ligipääsetavusele ja vannide ümbrust mitte kapitaalselt kinni ehitada või teha seda nii, et tehnosüsteemidele saaks teenindusluugi vms abil ligi.

Kuidas leida segistid, mis harmoneeruksid ideaalselt nii vannitoas kui köögis? Kuidas panna kokku just enda vajadustele vastav täislahendus?

Hansgrohe eesmärgiks ongi pakkuda tervikut. Meie toodete hulgas on olemas absoluutselt kõik vannituppa – dušid, segistid, peeglid, vannitoamööbel, WCd, valamud, duširennid, aksessuaarid. Kööki pakume nii valamuid kui ka köögisegisteid ja lisatarvikuid.

Pakume viieaastast tootegarantiid ning 15-aastast varuosagarantiid. Viimane tähendab seda, et kui me täna mingi toote tegemise peaksime lõpetama, siis on veel 15 aastat sellele varuosasid saada.

Neile, kes soovivad saada täislahendusi, pakub Hansgrohe esindus tasuta nõustamist. Kuulame soovid-vajadused ära ja leiame üheskoos täpselt selle lahenduse, mida tahetakse.

Vannituba, kus nii mööbel kui kogu tehniline lahendus on Hansgrohelt.

Kui julged on eestlased uute sanitaartehniliste lahenduste proovimisel?

Eesti ja teised Balti riigid on kõige eesrindlikumad uute toodete tarbijad. Kui uus asi tuleb, läheb kohe müük lahti. Mida väiksem riik, seda lihtsam on teha muudatusi – pisemas paigas on igas vallas laeva palju lihtsam pöörata.

Sakslane seevastu on näiteks ettevaatlikum. Tema valib selle, mis on juba aastaid kestnud ja mille kvaliteedis ja kestvuses kindlad ollakse.

Kel soovi Hansgrohe toodete ja võimalustega lähemalt tutvuda, on oodatud ettevõtte Eesti esindusse aadressil Mäealuse 2/1, Tallinn. Palume konsultatsioon eelnevalt kokku leppida. Ühendust saab võtta ka e-maili-aadressil info@hansgrohe.ee või telefonil: 682 6829, infot toodete ja meie edasimüüjate kohta saab www.hansgrohe.ee.

Hansgrohe on globaalselt tunnustatud sanitaartehnika tootja, mis asutati 1901. aastal Hans Grohe poolt Lõuna-Saksamaal Schwarzwaldis. Tänaseks töötab Hansgrohe Grupis enam kui 5300 töötajat ning tooted on esindatud enam kui 40 riigis.

Hansgrohe on ettevõtte, mis leiutas dušilifti. Pisike detail, millega täna kõik oma eludes harjunud oleme, loodi 1953. aastal.

Hansgrohe esimese dušilifti reklaam aastast 1953.
Hansgrohe Finorise valamusegistil on ka dušifunktsioon, mis lubab väiksematel pereliikmetel kraanikausis vannis käia.
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785