Autor: Teknos OÜ • 29. aprill 2024

Miljööväärtuslikele ja muinsuskaitseobjektidele annab eheda välimuse linaõlivärv

Tranemo Äkta Linoljefärg on vanaaegset tüüpi linaõlivärv, mis sisaldab keedetud linaõli ja tsinkvalget. Värv on mõeldud puitfassaadide, puitakende ja -uste välimise poole või hoone piirdeliistude värvimiseks ning sobib oma eheda vanaaegse välimuse tõttu kasutamiseks kultuurirajatistel, vanematel puitmajadel ja muinsuskaitse all olevatel objektidel.
Lääne-Virumaal asuv Emumäe vaatetorn on viimistletud Teknolin värviga.
Foto: Tiit Poom

„Eriti sobilik on Tranemo Äkta Linoljefärg linaõlivärv vanematele majadele, mida on varasemalt mitu korda linaõli- või akrüülõlivärviga värvitud. Kuna linaõlivärvil on väga kõrge, 84-protsendiline kuivainesisaldus, on tegemist suurepärase imbumisvõime ja hea katvusega värviga,” tutvustab Teknos OÜ müügijuht Urmas Hein.

Ta lisab, et linaõlivärvi ainsaks miinuseks võib pidada väga pikka kuivamisaega ehk siis päris päeva-paariga maja värvitud ei saa. Protsess iseenesest ei ole aga keeruline, kuid meeles tasub pidada kuldseid sõnu, et värvimise tulemus sõltub eelkõige eeltööde kvaliteedist.

Esmalt tuleb vanalt laudiselt eemaldada vana värv kuumapuhuri või spetsiaalse lambiga ning pesta see Rensa Facade välispindade pesuainega. Seejärel hinnata pindade kahjustusi ning vajadusel vahetada välja kahjustatud kohad. Eraldi kruntvärvi linaõlivärv ei vaja, kruntimiseks tuleb lahjendada värv umbes 30% ulatuses lahustiga TEKNOSOLV 1621, segada korralikult vispliga, kruntida ja lasta kuivada vähemalt 24 tundi.

Umbes ööpäeva möödudes saab alustada pinnakihtide pealekandmisega. Esimene kiht tuleb samuti lahjendada 10-20% lahustiga ning enne teist kihti lasta kuivada vähemalt 3-4 päeva. Töövahendiks on pintsel, millega hõõrutakse värv tugevalt laua sisse. Kuna õlivärv kopeerib täpselt aluspinda, peab viimane olema võimalikult puhas.

Lääne-Virumaal asuv Emumäe vaatetorn on viimistletud Teknolin värviga.
Foto: Tiit Poom

„Värvimise ajal tuleb kindlasti jälgida ilmastikuolusid: et õhuniiskus poleks kõrge nagu on enamasti liiga varajastel hommikutundidel. Samuti vältida otsest päikesepaistet ja suurt tuult. Kuivamisaeg pikeneb oluliselt külma ja niiske ilma korral. Pealekandmise ja kuivamise ajal peab õhu, pinna ja värvi temperatuur olema kõrgem kui +5 kraadi ning suhteline õhuniiskus alla 80%,” räägib Hein.

Spetsialist soovitab katta värvimistööde ajaks plekk- ja klaaspinnad kinni, sest nende hilisem puhastamine õlivärvist võib olla kaunis tülikas. Pärast värvimist tuleb värvipurk hoolikalt sulgeda ja keerata korraks tagurpidi, et kaane alla tekiks õhukindel värvikiht. Puhastuslapid ja pintsel tuleb kasta veeanumasse, sest õlil on isesüttimise oht.

Linaõlivärv on poolläikiv ja seda saab toonida vastavalt vajadusele. Värv jätab pinnale ilmastikule vastupidava ning kestva värvkatte ning kaitseb puitpinda hallituse eest. Linaõlivärviga värvitud puit on loomulik ja hingab, sel viisil töödeldud puidul hea kulumiskindlus ning värv kaitseb puitu päikese UV-kiirte eest.

Lääne-Virumaal asuv Emumäe vaatetorn on viimistletud Teknolin värviga.
Foto: Tiit Poom

Kiirem tulemus Teknolini linaõlisisaldusega värviga

Lisaks Tranemo Äkta Linoljefärg linaõlivärvile on Soome värvitootja Teknos valikus väliste puitpindade värvimiseks ka Teknolin linaõlisisaldusega värv, mille kuivamisaeg on oluliselt kiirem.

Heina sõnul on ka seda kasutatud muinsuskaitseobjektidel, aga rohkem leiab alküüdõlivärv kasutust miljööväärtuslikel objektidel. „Tegemist on samamoodi toonitava värviga, mille tööprotsessidki sarnased: esimene krundikiht vajab umbes 20% lahustit, järgmisel päeval saab kanda peale 10% lahustiga segatult esimese värvikihi ning 24 tundi hiljem viimase kihi. Ehk siis protsess on oluliselt kiirem.”

Teknolin värv ei voola, on kergesti pintseldatav ning hea ilmastikukindlusega. Sobib erinevatele puupindadele nagu välisseinad, otsa- ja tuulekastilauad, nurga- ja voodrilauad, puitaiad ja aknaraamid, aga ei sobi dispersioonvärviga värvitud pindadele.

Tekkis küsimusi? Võta julgelt ühendust!

Urmas Hein, müügijuht (ehitus – remontvärv), tel. 509 6947, [email protected]

Teknos OÜ www.teknos.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785